Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pieczeń Wellington

5.0
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niezwykle wykwintne i smaczne danie - pieczeń Wellington. W tej wersji zobaczycie polędwicę wołową z boczniakami, szpinakiem zapieczoną w delikatnym cieście francuskim. 

A jeśli lubicie na obiad pieczone mięsa, to polecam Wam przepis na glazurowaną szynkę pieczoną z sosem chrzanowym.

 

 

Składniki:

Boczniaki i szpinak:

olej 2 łyżeczki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
boczniaki 200 gramów
czosnek 2 ząbki
masło 50 gramów
cebula 1 sztuka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/4 sztuki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
szpinak 400 gramów

Mięso:

polędwica wołowa 2 kilogramy
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
mleko 30 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pieczeń Wellington

Pieczeń wellington to jedno z najlepszych dań na bazie polędwicy wołowej. Mięso powinno być soczyste, odpowiednio doprawione, aby wydobyć z niego smak i aromat. Jest to jedno z tych dań, które możecie przygotować na święta na obiad. 

Na patelnię wlewamy olej, solimy i drzemy boczniaki, które podsmażamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy czosnek, masło oraz cebulę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Kiedy cebulka jest ładnie zeszklona dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, delikatnie mieszamy i smażymy, aż szpinak opadnie, ok 3-4 minuty.

W tym czasie do miseczki przekładamy musztardę, doprawiamy estragonem oraz czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy.
Polędwicę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony.
Usmażoną polędwicę przekładamy na deskę, smarujemy musztardą z przyprawami i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozkładamy, wykładamy farsz zostawiając 2 cm krawędzie, na środek kładziemy polędwicę i zawijamy, tak jak jest to pokazane na filmie. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem, a tyłem noża odciskamy wzorek. Tak przygotowaną polędwicę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego!

A jeśli lubicie na obiad pieczone mięsa, to polecam Wam przepis na glazurowaną szynkę pieczoną z sosem chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak