Co na obiad: Pieczeń Wellington

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Niezwykle wykwintne i smaczne danie - pieczeń Wellington. W tej wersji zobaczycie polędwicę wołową z boczniakami, szpinakiem zapieczoną w delikatnym cieście francuskim. 

A jeśli lubicie na obiad pieczone mięsa, to polecam Wam przepis na glazurowaną szynkę pieczoną z sosem chrzanowym.

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Boczniaki i szpinak:

  • olej

    2 łyżeczki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • boczniaki

    200 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    50 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/4 sztuki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • szpinak

    400 gramów

Mięso:

  • polędwica wołowa

    2 kilogramy
  • Musztarda czeska Prymat

    2 łyżeczki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Estragon suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    30 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelnię wlewamy olej, solimy i drzemy boczniaki, które podsmażamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy czosnek, masło oraz cebulę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Kiedy cebulka jest ładnie zeszklona dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, delikatnie mieszamy i smażymy, aż szpinak opadnie, ok 3-4 minuty.

W tym czasie do miseczki przekładamy musztardę, doprawiamy estragonem oraz czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy.
Polędwicę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony.
Usmażoną polędwicę przekładamy na deskę, smarujemy musztardą z przyprawami i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozkładamy, wykładamy farsz zostawiając 2 cm krawędzie, na środek kładziemy polędwicę i zawijamy, tak jak jest to pokazane na filmie. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem, a tyłem noża odciskamy wzorek. Tak przygotowaną polędwicę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego!

A jeśli lubicie na obiad pieczone mięsa, to polecam Wam przepis na glazurowaną szynkę pieczoną z sosem chrzanowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat