Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Boczniaki i szpinak:
-
olej
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
boczniaki
200 gramów -
czosnek
2 ząbki -
masło
50 gramów -
cebula
1 sztuka -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/4 sztuki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
szpinak
400 gramów
Mięso:
-
polędwica wołowa
2 kilogramy -
Musztarda czeska Prymat
2 łyżeczki -
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżeczka -
Estragon suszony Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
ciasto francuskie
1 opakowanie -
jajko
1 sztuka -
mleko
30 mililitrów
Sposób przygotowania
Na patelnię wlewamy olej, solimy i drzemy boczniaki, które podsmażamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy czosnek, masło oraz cebulę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Kiedy cebulka jest ładnie zeszklona dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, delikatnie mieszamy i smażymy, aż szpinak opadnie, ok 3-4 minuty.
W tym czasie do miseczki przekładamy musztardę, doprawiamy estragonem oraz czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy.
Polędwicę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony.
Usmażoną polędwicę przekładamy na deskę, smarujemy musztardą z przyprawami i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozkładamy, wykładamy farsz zostawiając 2 cm krawędzie, na środek kładziemy polędwicę i zawijamy, tak jak jest to pokazane na filmie. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem, a tyłem noża odciskamy wzorek. Tak przygotowaną polędwicę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
A jeśli lubicie na obiad pieczone mięsa, to polecam Wam przepis na glazurowaną szynkę pieczoną z sosem chrzanowym.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się