Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pieczeń Wellington
Pieczeń wellington to jedno z najlepszych dań na bazie polędwicy wołowej. Mięso powinno być soczyste, odpowiednio doprawione, aby wydobyć z niego smak i aromat. Jest to jedno z tych dań, które możecie przygotować na święta na obiad.
Na patelnię wlewamy olej, solimy i drzemy boczniaki, które podsmażamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy czosnek, masło oraz cebulę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Kiedy cebulka jest ładnie zeszklona dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, delikatnie mieszamy i smażymy, aż szpinak opadnie, ok 3-4 minuty.
W tym czasie do miseczki przekładamy musztardę, doprawiamy estragonem oraz czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy.
Polędwicę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony.
Usmażoną polędwicę przekładamy na deskę, smarujemy musztardą z przyprawami i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozkładamy, wykładamy farsz zostawiając 2 cm krawędzie, na środek kładziemy polędwicę i zawijamy, tak jak jest to pokazane na filmie. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem, a tyłem noża odciskamy wzorek. Tak przygotowaną polędwicę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
A jeśli lubicie na obiad pieczone mięsa, to polecam Wam przepis na glazurowaną szynkę pieczoną z sosem chrzanowym.