Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka w oleju z miodem i czosnkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 10 szt
miód 3 łyżki
czosnek 6 ząbków
oliwa 0,5 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól 0,5 łyżeczki
ocet winny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka w oleju z miodem i czosnkiem

Papryki dokładnie myjemy i układamy na blaszce. Pieczemy ok 45 minut w 200°C, aż skórka się przypiecze. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, obieramy paprykę ze skórki, kroimy na paski i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek dokładnie rozgniatamy z solą. W miseczce łączymy olej z octem winnym i miodem. Dokładnie mieszamy. Ułożoną w miseczce paprykę posypujemy roztartym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Polewamy zalewą i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki dobrze się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 09.02.2014 10:08
smaczna papryka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak