Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona łopatka w tradycyjnej marynacie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kilogram
olej 1/3 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,25 łyżeczki
czosnek 3-4 ząbki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona łopatka w tradycyjnej marynacie

Zaczynamy od marynaty. Wszystko oprócz mięsa ucieramy w moździerzu. Leniwi mogą użyć blendera.

Łopatkę myjemy i osuszamy. Wcieramy dokładnie marynatę i formujemy mięso tak, aby zarówno dobrze się piekło, jak i kroiło. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 24 godziny.

Pieczemy w folii w temperaturze najpierw 190 stopni przez 20 minut, potem przez jeszcze około 1,5h w temp. 150.

Nam najbardziej smakuje na kanapkach z chrzanem i pomidorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 21.06.2013 10:16
palce lizać!!
beniaminek 20.06.2013 22:48
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak