Pieczona łopatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1,5 kg
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryka mielona

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżka
  • pieprz

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosek pokroić w plasterki. Przygotowane mięso natrzeć papryką, pieprzem, vegetą i solą, obłożyć cebulą i czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie usunąć cebulę i czosnek. Mięso skropić olejem i włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę i dokadnie związać rękaw. Ułożyć na brytfannie wyłożonej folią aluminiową lub naczyniu żaroodpornym. Piec 1,5-2 godziny w temp. 190 stopni, aż do miękości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Natalia40 20.06.2012 15:30
mniam
Marko 25.05.2012 18:10
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat