Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pieczona karkówka w ciemnym sosie z pieczarkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
3 szt
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
olej do smażenia
Sos pieczeniowy ciemny
1 torebka
pieczarki
kilka sztuk
karkówka
600 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka w ciemnym sosie z pieczarkami

Karkówkę kroimy na dość cienkie plastry i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z każdej strony. Cebule obieramy i kroimy na talarki. Pieczarki płuczemy i kroimy na ćwiartki. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą i pieczarkami. Na koniec zalewany tłuszczem ze smażenia, a jeżeli mięso się nim nie pokryje-dolewamy brakującą ilość wody. Wstawiamy naczynie pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 50 min. Po tym czasie przygotowujemy sos pieczeniowy ciemny według przepisu na opakowaniu i przekładamy zawartość naczynia do rondelka z sosem i jeszcze chwilę dusimy. Mięsko jest gotowe, ja uwielbiam je z kopytkami lub kluskami śląskimi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak