Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZONA KARKÓWKA

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
sól 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZONA KARKÓWKA

Karkówkę umyć i osuszyć.Sól wymieszać z solą peklową i natrzeć dobrze mięso.Przełożyć do zamykanego pojemnika i schłodzić w lodówce przynajmniej 24 godziny.Mięso wyjąć i natrzeć pieprzem zmieszanym z papryką i majerankiem.Przyprawione mięso obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego,przykryć i piec w piekarniku w temp.180 st ok.1 godzinę.
Mięso zostawić w naczyniu aby odpoczęło.
Kroimy dopiero po ok 20-30 minutach ,aby soki z mięsa zostały wewnątrz.
Podajemy na zimno jako wędlinkę albo na ciepło jako danie główne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.03.2015 20:48
smaczne mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak