Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek i suszonych śliwek

Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek i suszonych śliwek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kg (1 szt.barbarie)
  • cebula

    2 szt.
  • jabłka

    4 szt. (winne i słodkie)
  • czosnek

    5 ząbków
  • majeranek

    2 łyżki
  • cukier puder

    100 g
  • woda

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • miód pitny

    50 ml (trójniak)
  • śliwki suszone

    10 szt.
  • rodzynki

    100 g (sułtańskie)
  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę nacieramy mieszanką majeranku, soli i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki wkładamy również obraną jedną czerwoną cebulą i jabłka. Przygotowujemy naczynie do pieczenia, na którym układamy ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu układamy nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę pieczemy około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem.
Krok 3 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
Sos.
Do garnuszka wsypujemy cukier i na wolnym ogniu rozpuszczamy go tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodajemy przyprawę korzenną i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż znaczna większość płynu odparuje. Wtedy zagęszczamy zasmażką z mąki i masła.
Krok 4 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
Następnie dodajemy posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszamy ogień, gdy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.
Krok 5 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
Upieczoną kaczkę wykładamy na deskę. Wyjmujemy farsz, przekładamy na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obkładamy upieczonymi jabłkami. Podajemy z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

06.10.2015 00:05
smakowita kaczka

Megi

14.07.2015 06:52
soczysta znakomita kaczka

wyattearp

27.02.2015 14:00
pyszna kaczusia

DorotaZ

27.02.2015 13:24
Poezja smaku:)

marenka

27.02.2015 12:51
Apetycznie wygląda:)

Maridka19

27.02.2015 11:03
Rewelacyjnie z pewnością skorzystam z przepisu :)

Sroczka

27.02.2015 10:59
Ależ ta kaczuszka pysznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat