Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka z brukselką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

udka z kaczki 2 szt
brukselka 20 szt
marchew 1 szt
masło
ryż
kasza gryczana

Przyprawy

sól
sos sojowy
Pieprz czarny mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
kolendra Prymat do smaku
tymianek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka z brukselką

Kroki postępowania

1
Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć z marchewką pokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę bułki tartej.
Krok 1 - Pieczona kaczka z brukselką foto
2
Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu i tymianku, odrobinę wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Pieczona kaczka z brukselką foto
3
W naczyniu układamy mięso skórą do góry. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki.
Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Całość podać razem. Ryż czy kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty i wytopionego tłuszczu kaczki.
Krok 3 - Pieczona kaczka z brukselką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.01.2015 14:35
smaczna kaczuszka
IwonaDD 27.01.2015 14:09
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak