Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona jagnięcina z sałatką z cukinii

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ten przepis przypadnie do gustu wielbicielom pieczystego. Pyszna i długo pieczona jagnięcina będzie idealna na świąteczny lub rodzinny obiad. Do tego sałatka ze smażonej cukinii i wyśmienity posiłek gotowy.

Składniki:

Na marynatę:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
czosnek marynowany 4 ząbki
sok z cytryny z 1 owocu
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka

Mięso:

udziec jagnięcy 1,5 kilograma

Na sałatkę:

cukinia 1 sztuka
czarne oliwki Smak 6 sztuk
oliwki zielone Smak 6 sztuk
kapary 1 łyżka
nasiona granatu 3 łyżki
szpinak 200 gramów
olej z suszonych pomidorów 3 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Oregano suszone Prymat

Do dekoracji:

feta 100 gramów

Porada

Polecam piec 12 h w temp 85 stopni.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona jagnięcina z sałatką z cukinii

Osuszony udziec jagnięcy nacieramy wszystkimi połączonymi składnikami marynaty. Następnie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 2-2,5 h. 

Pokrojoną w plastry cukinię smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy oliwki, kapary, owoce granatu, młody szpinak, 3 łyżki oleju z pomidorów mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość oprószamy startym serem feta.

Udziec wyjmujemy z pieca, kroimy w plastry i podajemy z sałatką. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak