Pieczona jagnięcina z sałatką z cukinii

Pieczona jagnięcina z sałatką z cukinii

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ten przepis przypadnie do gustu wielbicielom pieczystego. Pyszna i długo pieczona jagnięcina będzie idealna na świąteczny lub rodzinny obiad. Do tego sałatka ze smażonej cukinii i wyśmienity posiłek gotowy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • czosnek marynowany

    4 ząbki
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • rozmaryn suszony

    1 łyżka

Mięso:

  • udziec jagnięcy

    1,5 kilograma

Na sałatkę:

  • cukinia

    1 sztuka
  • czarne oliwki Smak

    6 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    6 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • nasiona granatu

    3 łyżki
  • szpinak

    200 gramów
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki

Do smaku:

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • oregano suszone Prymat

Do dekoracji:

  • feta

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Osuszony udziec jagnięcy nacieramy wszystkimi połączonymi składnikami marynaty. Następnie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 2-2,5 h. 

Pokrojoną w plastry cukinię smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy oliwki, kapary, owoce granatu, młody szpinak, 3 łyżki oleju z pomidorów mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość oprószamy startym serem feta.

Udziec wyjmujemy z pieca, kroimy w plastry i podajemy z sałatką. 

SMAK_PL
Polecam piec 12 h w temp 85 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat