Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Zasmażana kiszona kapusta

4.9
(209)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kapusta kiszona zasmażana idealnie sprawdza się jako dodatek do drugich dań. Najlepiej komponuje się z kotletami i ziemniaczkami, ale podjadana z dodatkiem chleba smakuje równie dobrze. Sprawdźcie przepis i przygotujcie pyszną przekąskę. 

Jeśli szukacie innych przepisów na kapustę, znajdziecie je TUTAJ.

Składniki:

cebula
2 sztuki
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
smalec
3 łyżki
olej do smażenia
0,33 szklanki
mąka
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
kapusta kiszona
1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Zasmażana kiszona kapusta

  • Pyszny dodatek do obiadu 
  • Przepis na kiszoną kapustę

Jeśli jesteście fanami kapusty, to zapewne lubicie ją w każdej postaci, a tym samym każdą potrawę z jej dodatkiem lub na jej bazie. Z kiszonej kapusty możemy przygotować wiele dań, np. kapuśniak, bigos, czy zasmażaną w formie przystawki do obiadu. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo dobra! 

1. Kapustę obgotować lub przelać wrzątkiem w zależności od tego na ile jest kwaśna, a następnie pokroić.

2. W rondlu o grubym dnie lub żeliwnej patelni rozgrzać olej i włożyć kapustę - smażyć do momentu aż kapusta nabierze złotego koloru.

3. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek (ja użyłam kminu rzymskiego i mielonego kminku) oraz sól i pieprz.

4. Cebulę obrać, drobno posiekać i jedną dodać do kapusty. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na łyżce smalcu (ja użyłam swojego ze skwarkami) usmażyć drugą cebulę na złoto i przełożyć do kapusty.

5. Na koniec zrobić zasmażkę z 2 łyżek smalcu i łyżki mąki - wymieszać z kapustą i doprowadzić do wrzenia.

Kapustę podaję jako dodatek do kotletówTa lub kaczki.
Smacznego!

Zasmażana, kiszona kapusta ma wyrazisty, kwaśny smak. To właśnie dzięki właściwym przyprawom takim jak: kminek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz - zyskuje niepowtarzalny aromat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 22.11.2013 22:39
wspaniała kapustka:-)
olkaaa 11.07.2013 07:40
bardzo lubię
Katarzyna59 07.06.2013 10:36
bardzo apetyczne
Motorek 27.05.2013 09:17
smaczna jest taka kapusta
Mati13 22.04.2013 17:51
moja mama często robi taką na obiad, bardzo lubię
alaaa 05.12.2012 21:53
ja lubię do mielonego,pycha
Wacław 18.09.2012 08:58
oj,lubię taką kapustę,pycha
jeta72 10.09.2012 09:44
smaczna :-)
caroline1983 26.03.2012 15:07
idealny dodatk do miesa
pacpaw 13.03.2012 18:07
a do tego tylko goloneczkę
anemon 06.02.2012 09:02
Bardzo lubię dania z kiszonej kapusty, a w Twoim wydaniu jest bardzo apetyczna.
IZABELA29 06.02.2012 07:46
lubię kapustkę
misia53 05.02.2012 12:21
też jakoś zapomnialam o takiej kapustce a przecież jest taka smaczna
treonina 05.02.2012 12:03
robię bardzo podobną - pyszna jest!
gottrina 05.02.2012 11:11
super
barbara11561 05.02.2012 10:51
pyszna kapustka,dawno takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak