Przepis i sposób przygotowania na: Zasmażana kiszona kapusta
- Pyszny dodatek do obiadu
- Przepis na kiszoną kapustę
Jeśli jesteście fanami kapusty, to zapewne lubicie ją w każdej postaci, a tym samym każdą potrawę z jej dodatkiem lub na jej bazie. Z kiszonej kapusty możemy przygotować wiele dań, np. kapuśniak, bigos, czy zasmażaną w formie przystawki do obiadu. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo dobra!
1. Kapustę obgotować lub przelać wrzątkiem w zależności od tego na ile jest kwaśna, a następnie pokroić.
2. W rondlu o grubym dnie lub żeliwnej patelni rozgrzać olej i włożyć kapustę - smażyć do momentu aż kapusta nabierze złotego koloru.
3. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek (ja użyłam kminu rzymskiego i mielonego kminku) oraz sól i pieprz.
4. Cebulę obrać, drobno posiekać i jedną dodać do kapusty. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na łyżce smalcu (ja użyłam swojego ze skwarkami) usmażyć drugą cebulę na złoto i przełożyć do kapusty.
5. Na koniec zrobić zasmażkę z 2 łyżek smalcu i łyżki mąki - wymieszać z kapustą i doprowadzić do wrzenia.
Kapustę podaję jako dodatek do kotletówTa lub kaczki.
Smacznego!