Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona golonka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 1,3 kg
DO GOTOWANIA :
woda aby zakryla golonkę
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2 ziarna
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka ziaren
sól do smaku
DO PIECZENIA :
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona golonka

Golonkę umyć i pozbawić ewentualnej sierści. Włożyć ją do garnka, zalać zimna wodą, dodać przyprawy i gotować godzinę. Po godzinie wyjąć golonkę z wody, przeciąć na pół. Przyprawy przeznaczone do pieczenia wymieszać i obtoczyć w nich kawałki golonki. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie włożyć golonki do naczynia żaroodpornego, podlać jedną szklanką wywaru, w którym gotowała się golonka i zakryć pokrywką. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut aż skórka się ładnie przyrumieni. Podawać z tym co lubimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 09.02.2013 15:56
super
ZEWA 09.02.2013 15:42
dziękuję :)
Krzysztof15 09.02.2013 15:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak