Pieczona gęsina

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    0.5
  • olej

    0.5 szklanki
  • czosnek

    1 pałka
  • przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrzebne przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki
2 liścia laurowe
3 ziela angielskie
pieprz
majeranek
bazylia
rozmaryn

Mięso marynujemy 24h przed planowanym pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, sól, jarzynkę, dużo pieprzu, garść majeranku, sporą ilość bazylii, szczyptę rozmarynu, liście laurowe oraz ziele angielskie – mieszamy. Mięso porcjujemy, osobno noga, biodro, piersi. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180* przez minimum 2 godziny. Mięso powinno być z młodej gęsi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 07.10.2015 17:14
doskonały niedzielny obiad
Elżbieta17 07.06.2012 20:23
wygląda smakowicie:)
Magdalena/26Mooi 12.09.2011 18:24
pyszny obiadek
pacpaw 10.08.2011 20:35
a to trafił mi się super przepisik
Anna146 07.08.2011 09:58
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat