Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona gęś z jabłkami i ziemniakami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna gęsina na św. Marcina! Ale nie tylko - doskonały przepis na gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami.

Składniki:

Marynata:

gęś 1/2 sztuki
pomarańcza 1/2 sztuki
sok z pomarańczy 150 mililitrów
wino półwytrawne czerwone 125 mililitrów
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżka
sos sojowy 80 mililitrów
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
gałązki rozmarynu 4 sztuki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Ziemniaki pieczone:

ziemniaki typu BC 1,5 kilograma
gęsi tłuszcz 80 mililitrów
rozmaryn świeży 1 gałązka
czosnek 2 ząbki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Sos:

mąka 2 łyżeczki
sok z gęsi
śmietanka 80 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Dodatki:

jabłka 3-4 sztuki
Kapusta czerwona z jabłkiem Smak 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona gęś z jabłkami i ziemniakami wg Piotra Ogińskiego

Całą gęś dzielimy na pół, tak jak jest to pokazane na filmie. Następnie przechodzimy do marynaty, gęś umieszczamy w dużym naczyniu, tak żeby cała gęś dotykała dna, następnie dodajemy do niej połowę pokrojonej pomarańczy, sok z pomarańczy, wino, sól, majeranek, sos sojowy, pieprz, rozmaryn oraz gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy, gęś umieszczamy skórą do dołu, naczynie szczelnie przykrywamy i marynujemy 2 dni.

Zamarynowaną gęś obracamy, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 4-5 godzin w temperaturze 120 stopni.

Z upieczonej gęsi odlewamy tłuszcz, który dodajemy do ziemniaków, marynatę przelewamy do rondelka, dodajemy, sos pomidorowy oraz zawiesinę z mąki, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy śmietankę i gotujemy aż uzyskamy ładną gęstą konsystencje.

Ziemniaki obieramy, dzielimy na 3-4 części, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy i dodajemy tłuszcz z gęsi, rozmaryn, czosnek, sól oraz pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut (aż będą miękkie). Jabłka kroimy na pół, dodajemy do gęsi i kiedy ziemniaki będą miękkie, podwyższamy temperaturę piekarnika do 240 stopni, wkładamy gęś i pieczemy ok 10 minut, lub aż gęś oraz ziemniaki będą ładne i chrupiące.

Gotową gęś wykładamy na talerz, obok kładziemy jabłka, sos przelewamy do sosjerki, a ziemniaki przekładamy do miseczki, całe danie podajemy z kapustą czerwoną.

Smacznego!

Jeśli lubisz gęsinę, to polecam Ci także przepis na  pierś z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym wg Piotra Ogińskiego.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak