Pieczona gęś z jabłkami i ziemniakami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna gęsina na św. Marcina! Ale nie tylko - doskonały przepis na gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • gęś

    1/2 sztuki
  • pomarańcza

    1/2 sztuki
  • sok z pomarańczy

    150 mililitrów
  • wino półwytrawne czerwone

    125 mililitrów
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1 łyżka
  • sos sojowy

    80 mililitrów
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • gałązki rozmarynu

    4 sztuki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Ziemniaki pieczone:

  • ziemniaki typu BC

    1,5 kilograma
  • gęsi tłuszcz

    80 mililitrów
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Sos:

  • mąka

    2 łyżeczki
  • sok z gęsi

  • śmietanka

    80 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • jabłka

    3-4 sztuki
  • Kapusta czerwona z jabłkiem Smak

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całą gęś dzielimy na pół, tak jak jest to pokazane na filmie. Następnie przechodzimy do marynaty, gęś umieszczamy w dużym naczyniu, tak żeby cała gęś dotykała dna, następnie dodajemy do niej połowę pokrojonej pomarańczy, sok z pomarańczy, wino, sól, majeranek, sos sojowy, pieprz, rozmaryn oraz gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy, gęś umieszczamy skórą do dołu, naczynie szczelnie przykrywamy i marynujemy 2 dni.

Zamarynowaną gęś obracamy, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 4-5 godzin w temperaturze 120 stopni.

Z upieczonej gęsi odlewamy tłuszcz, który dodajemy do ziemniaków, marynatę przelewamy do rondelka, dodajemy, sos pomidorowy oraz zawiesinę z mąki, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy śmietankę i gotujemy aż uzyskamy ładną gęstą konsystencje.

Ziemniaki obieramy, dzielimy na 3-4 części, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy i dodajemy tłuszcz z gęsi, rozmaryn, czosnek, sól oraz pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut (aż będą miękkie). Jabłka kroimy na pół, dodajemy do gęsi i kiedy ziemniaki będą miękkie, podwyższamy temperaturę piekarnika do 240 stopni, wkładamy gęś i pieczemy ok 10 minut, lub aż gęś oraz ziemniaki będą ładne i chrupiące.

Gotową gęś wykładamy na talerz, obok kładziemy jabłka, sos przelewamy do sosjerki, a ziemniaki przekładamy do miseczki, całe danie podajemy z kapustą czerwoną.

Smacznego!

Jeśli lubisz gęsinę, to polecam Ci także przepis na  pierś z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym wg Piotra Ogińskiego.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat