Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona gęś z jabłkami i ziemniakami wg Piotra Ogińskiego
Całą gęś dzielimy na pół, tak jak jest to pokazane na filmie. Następnie przechodzimy do marynaty, gęś umieszczamy w dużym naczyniu, tak żeby cała gęś dotykała dna, następnie dodajemy do niej połowę pokrojonej pomarańczy, sok z pomarańczy, wino, sól, majeranek, sos sojowy, pieprz, rozmaryn oraz gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy, gęś umieszczamy skórą do dołu, naczynie szczelnie przykrywamy i marynujemy 2 dni.
Zamarynowaną gęś obracamy, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 4-5 godzin w temperaturze 120 stopni.
Z upieczonej gęsi odlewamy tłuszcz, który dodajemy do ziemniaków, marynatę przelewamy do rondelka, dodajemy, sos pomidorowy oraz zawiesinę z mąki, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy śmietankę i gotujemy aż uzyskamy ładną gęstą konsystencje.
Ziemniaki obieramy, dzielimy na 3-4 części, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy i dodajemy tłuszcz z gęsi, rozmaryn, czosnek, sól oraz pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut (aż będą miękkie). Jabłka kroimy na pół, dodajemy do gęsi i kiedy ziemniaki będą miękkie, podwyższamy temperaturę piekarnika do 240 stopni, wkładamy gęś i pieczemy ok 10 minut, lub aż gęś oraz ziemniaki będą ładne i chrupiące.
Gotową gęś wykładamy na talerz, obok kładziemy jabłka, sos przelewamy do sosjerki, a ziemniaki przekładamy do miseczki, całe danie podajemy z kapustą czerwoną.
Smacznego!
Jeśli lubisz gęsinę, to polecam Ci także przepis na pierś z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym wg Piotra Ogińskiego.