Pierś z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne pieczone piersi z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym. Propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • pierś z gęsi ze skrzydłem

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    2 łyżki
  • sos sojowy

    80 mililitrów
  • skórka z cytryny

    z 1 owocu
  • Anyż nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Goździki całe Prymat

    8 sztuk
  • Cynamon mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • gałązki rozmarynu

    2 sztuki

Ziołowe purée:

  • ziemniaki typu BC

    1/5 kilograma
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • śmietanka

    80 mililitrów
  • masło

    50 gramów
  • oregano świeże

    do smaku
  • lubczyk świeży

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • estragon

    do smaku

Sos pomarańczowy:

  • olej

  • imbir

    1 cm
  • czosnek

    2 ząbki
  • Goździki całe Prymat

    4-5 sztuk
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • pomarańcza filetowana

    1 sztuka
  • miód

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • lubczyk świeży

  • oregano świeże

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • gęsi tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gęś nacieramy solą oraz cukrem, dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, anyż, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon oraz rozmaryn.

Pierś marynujemy skórą do dołu w lodówce, przez minimum 1 dzień, ale nie dłużej niż 2 dni.

Zamarynowaną gęś kładziemy na papier do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem i pieczemy 2-3 godziny w temp. 130 stopni.

Kiedy gęś się piecze, obieramy i gotujemy ziemniaki. W rondelku rozgrzewamy olej, podsmażamy imbir oraz czosnek, dodajemy goździki, cząstki pomarańczy i całość lekko solimy, kiedy całość lekko się podsmaży, dodajemy miód, lekko go karmelizujemy (dosłownie 10 sekund) po czym całość zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy ok. 15 minut  (tak by się zredukował o połowę).

Ziemniaki ucieramy na puree, dodajemy do nich śmietankę, masło, sól oraz posiekane zioła i całość mieszamy. Kiedy gęś jest miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i podwyższamy temperaturę do 250 stopni, po czym gęś ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 7-8 minut, lub aż skórka będzie chrupiąca.

Kiedy wszystko jest gotowe, na talerz wykładamy ziemniaki, sos oraz pierś z gęsi, całość dekorujemy świeżymi ziołami i polewamy sokiem który wytopił się z gęsi.

Smacznego!

Jeśli masz ochotę sprawdzić jeszcze jeden przepis na gęsinę, polecam przepis na gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat