Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne pieczone piersi z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym. Propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad.

Składniki:

Marynata:

pierś z gęsi ze skrzydłem 1 sztuka
cukier 2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 2 łyżki
sos sojowy 80 mililitrów
skórka z cytryny z 1 owocu
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 8 sztuk
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
gałązki rozmarynu 2 sztuki

Ziołowe purée:

ziemniaki typu BC 1/5 kilograma
sól morska Prymat w młynku do smaku
śmietanka 80 mililitrów
masło 50 gramów
oregano świeże do smaku
lubczyk świeży do smaku
natka pietruszki do smaku
estragon do smaku

Sos pomarańczowy:

olej
imbir 1 cm
czosnek 2 ząbki
Goździki całe Prymat 4-5 sztuk
sól morska Prymat w młynku do smaku
pomarańcza filetowana 1 sztuka
miód 2 łyżeczki

Dodatki:

lubczyk świeży
oregano świeże
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
gęsi tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z gęsi z sosem pomarańczowym i ziołowym purée ziemniaczanym wg Piotra Ogińskiego

Gęś nacieramy solą oraz cukrem, dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, anyż, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon oraz rozmaryn.

Pierś marynujemy skórą do dołu w lodówce, przez minimum 1 dzień, ale nie dłużej niż 2 dni.

Zamarynowaną gęś kładziemy na papier do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem i pieczemy 2-3 godziny w temp. 130 stopni.

Kiedy gęś się piecze, obieramy i gotujemy ziemniaki. W rondelku rozgrzewamy olej, podsmażamy imbir oraz czosnek, dodajemy goździki, cząstki pomarańczy i całość lekko solimy, kiedy całość lekko się podsmaży, dodajemy miód, lekko go karmelizujemy (dosłownie 10 sekund) po czym całość zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy ok. 15 minut  (tak by się zredukował o połowę).

Ziemniaki ucieramy na puree, dodajemy do nich śmietankę, masło, sól oraz posiekane zioła i całość mieszamy. Kiedy gęś jest miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i podwyższamy temperaturę do 250 stopni, po czym gęś ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 7-8 minut, lub aż skórka będzie chrupiąca.

Kiedy wszystko jest gotowe, na talerz wykładamy ziemniaki, sos oraz pierś z gęsi, całość dekorujemy świeżymi ziołami i polewamy sokiem który wytopił się z gęsi.

Smacznego!

Jeśli masz ochotę sprawdzić jeszcze jeden przepis na gęsinę, polecam przepis na gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak