Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata do mięsa:
-
oliwa
30 mililitrów -
Musztarda francuska Prymat
3 łyżeczki -
miód wielokwiatowy
50 mililitrów -
wódka orzechowa
50 mililitrów
Mięso i sos:
-
podudzia z kurczaka zagrodowego
7 sztuk -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2-3 ząbki -
pieczarki
6 sztuki -
boczek wędzony
150 gramów -
masło
50 gramów -
przecier pomidorowy
4 łyżki -
rozmaryn świeży
6 gałązek -
mąka
150 gramów -
wino czerwone
500 mililitrów
Grzanki:
-
bagietka
1 sztuka -
natka pietruszki
1 pęczek -
masło
100 gramów
Do smaku:
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
-
pieprz kolorowy
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10
Marynowanie mięsa kurczaka:
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód, wódkę orzechową, mieszamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy podudzia kurczaka i marynujemy.
Duszenie mięsa:
Cebulę kroimy w grubsze kawałki, czosnek siekamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i dodajemy masło, roztapiamy. Dodajemy boczek, mieszamy, wkładamy pieczarki i smażymy mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy rozmaryn, mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy po kolei każde z podudzi kurczaka, oprószamy z dwóch stron mąką, przekładamy do garnka do reszty składników i obsmażamy z dwóch stron. Wlewamy pozostałą marynatę i mieszamy. Całość zalewamy czerwonym winem, doprawiamy kolorowym pieprzem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
Bagietka z masłem pietruszkowym:
Natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy masło, posiekaną natkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masłem z pietruszką i solą. Kromki układamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 2–3 minuty na złocisty kolor.
Kurczaka podajemy z grzankami i dekorujemy listkiem pietruszki.
Wódka (np. orzechówka) dodana do marynaty spowoduje, że mięso kurczaka skruszeje.![]()
Komentarze (1)