Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Coq au vin, czyli danie pochodzące z kuchni francuskiej. W tej potrawie, mięso drobiowe jest najpierw marynowane, a potem duszone w bogatym, ciemnym sosie z masła i czerwonego wina, z dodatkiem cebuli, pieczarek i boczku. To duszone mięso podawane jest z chrupiącą bagietką. Robert Sowa proponuje posmarować ją masłem pietruszkowym i zezłocić na pyszne grzanki. To jest pyszne i aromatyczne danie, idealne na uroczysty obiad lub kolację.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do mięsa:

  • oliwa

    30 mililitrów
  • musztarda francuska

    3 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • wódka orzechowa

    50 mililitrów

Mięso i sos:

  • podudzia z kurczaka zagrodowego

    7 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • pieczarki

    6 sztuki
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • masło

    50 gramów
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • rozmaryn świeży

    6 gałązek
  • mąka

    150 gramów
  • wino czerwone

    500 mililitrów

Grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło

    100 gramów

Do smaku:

  • słodka papryka Prymat

  • zioła prowansalskie

  • pieprz kolorowy

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynowanie mięsa kurczaka:

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód, wódkę orzechową, mieszamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy podudzia kurczaka i marynujemy.

Duszenie mięsa:

Cebulę kroimy w grubsze kawałki, czosnek siekamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i dodajemy masło, roztapiamy. Dodajemy boczek, mieszamy, wkładamy pieczarki i smażymy mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy rozmaryn, mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy po kolei każde z podudzi kurczaka, oprószamy z dwóch stron mąką, przekładamy do garnka do reszty składników i obsmażamy z dwóch stron. Wlewamy pozostałą marynatę i mieszamy. Całość zalewamy czerwonym winem, doprawiamy kolorowym  pieprzem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

Bagietka z masłem pietruszkowym:

Natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy masło, posiekaną natkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Bagietkę kroimy na  kromki i smarujemy masłem z pietruszką i solą. Kromki układamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 2–3 minuty na złocisty kolor.

Kurczaka podajemy z grzankami i dekorujemy listkiem pietruszki.

Doradca Smaku
Wódka (np. orzechówka) dodana do marynaty spowoduje, że mięso kurczaka skruszeje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.03.2019 11:16
Fajna ,ciekawa marynata. Kurczak wspaniały, smakowity i kuszący.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat