Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(173)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Coq au vin, czyli danie pochodzące z kuchni francuskiej. W tej potrawie, mięso drobiowe jest najpierw marynowane, a potem duszone w bogatym, ciemnym sosie z masła i czerwonego wina, z dodatkiem cebuli, pieczarek i boczku. To duszone mięso podawane jest z chrupiącą bagietką. Robert Sowa proponuje posmarować ją masłem pietruszkowym i zezłocić na pyszne grzanki. To jest pyszne i aromatyczne danie, idealne na uroczysty obiad lub kolację.

Składniki:

Marynata do mięsa:

oliwa 30 mililitrów
Musztarda francuska Prymat 3 łyżeczki
miód wielokwiatowy 50 mililitrów
wódka orzechowa 50 mililitrów

Mięso i sos:

podudzia z kurczaka zagrodowego 7 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
pieczarki 6 sztuki
boczek wędzony 150 gramów
masło 50 gramów
przecier pomidorowy 4 łyżki
rozmaryn świeży 6 gałązek
mąka 150 gramów
wino czerwone 500 mililitrów

Grzanki:

bagietka 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
masło 100 gramów

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pieprz kolorowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Wódka (np. orzechówka) dodana do marynaty spowoduje, że mięso kurczaka skruszeje.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

Marynowanie mięsa kurczaka:

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód, wódkę orzechową, mieszamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy podudzia kurczaka i marynujemy.

Duszenie mięsa:

Cebulę kroimy w grubsze kawałki, czosnek siekamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i dodajemy masło, roztapiamy. Dodajemy boczek, mieszamy, wkładamy pieczarki i smażymy mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy rozmaryn, mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy po kolei każde z podudzi kurczaka, oprószamy z dwóch stron mąką, przekładamy do garnka do reszty składników i obsmażamy z dwóch stron. Wlewamy pozostałą marynatę i mieszamy. Całość zalewamy czerwonym winem, doprawiamy kolorowym  pieprzem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

Bagietka z masłem pietruszkowym:

Natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy masło, posiekaną natkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Bagietkę kroimy na  kromki i smarujemy masłem z pietruszką i solą. Kromki układamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 2–3 minuty na złocisty kolor.

Kurczaka podajemy z grzankami i dekorujemy listkiem pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.03.2019 11:16
Fajna ,ciekawa marynata. Kurczak wspaniały, smakowity i kuszący.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak