Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(174)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Coq au vin, czyli danie pochodzące z kuchni francuskiej. W tej potrawie, mięso drobiowe jest najpierw marynowane, a potem duszone w bogatym, ciemnym sosie z masła i czerwonego wina, z dodatkiem cebuli, pieczarek i boczku. To duszone mięso podawane jest z chrupiącą bagietką. Robert Sowa proponuje posmarować ją masłem pietruszkowym i zezłocić na pyszne grzanki. To jest pyszne i aromatyczne danie, idealne na uroczysty obiad lub kolację.

Składniki:

Marynata do mięsa:

oliwa
30 mililitrów
Musztarda francuska Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
miód wielokwiatowy
50 mililitrów
wódka orzechowa
50 mililitrów

Mięso i sos:

podudzia z kurczaka zagrodowego
7 sztuk
cebula
1 sztuka
czosnek
2-3 ząbki
pieczarki
6 sztuki
boczek wędzony
150 gramów
masło
50 gramów
przecier pomidorowy
4 łyżki
rozmaryn świeży
6 gałązek
mąka
150 gramów
wino czerwone
500 mililitrów

Grzanki:

bagietka
1 sztuka
natka pietruszki
1 pęczek
masło
100 gramów

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pieprz kolorowy
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Wódka (np. orzechówka) dodana do marynaty spowoduje, że mięso kurczaka skruszeje.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

Marynowanie mięsa kurczaka:

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód, wódkę orzechową, mieszamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy podudzia kurczaka i marynujemy.

Duszenie mięsa:

Cebulę kroimy w grubsze kawałki, czosnek siekamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i dodajemy masło, roztapiamy. Dodajemy boczek, mieszamy, wkładamy pieczarki i smażymy mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy rozmaryn, mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy po kolei każde z podudzi kurczaka, oprószamy z dwóch stron mąką, przekładamy do garnka do reszty składników i obsmażamy z dwóch stron. Wlewamy pozostałą marynatę i mieszamy. Całość zalewamy czerwonym winem, doprawiamy kolorowym  pieprzem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

Bagietka z masłem pietruszkowym:

Natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy masło, posiekaną natkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Bagietkę kroimy na  kromki i smarujemy masłem z pietruszką i solą. Kromki układamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 2–3 minuty na złocisty kolor.

Kurczaka podajemy z grzankami i dekorujemy listkiem pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.03.2019 11:16
Fajna ,ciekawa marynata. Kurczak wspaniały, smakowity i kuszący.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak