Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Coq au vin, czyli danie pochodzące z kuchni francuskiej. W tej potrawie, mięso drobiowe jest najpierw marynowane, a potem duszone w bogatym, ciemnym sosie z masła i czerwonego wina, z dodatkiem cebuli, pieczarek i boczku. To duszone mięso podawane jest z chrupiącą bagietką. Robert Sowa proponuje posmarować ją masłem pietruszkowym i zezłocić na pyszne grzanki. To jest pyszne i aromatyczne danie, idealne na uroczysty obiad lub kolację.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do mięsa:

  • oliwa

    30 mililitrów
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • wódka orzechowa

    50 mililitrów

Mięso i sos:

  • podudzia z kurczaka zagrodowego

    7 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • pieczarki

    6 sztuki
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • masło

    50 gramów
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • rozmaryn świeży

    6 gałązek
  • mąka

    150 gramów
  • wino czerwone

    500 mililitrów

Grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło

    100 gramów

Do smaku:

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • pieprz kolorowy

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Kurczak coq au vin, odc. 10

Marynowanie mięsa kurczaka:

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód, wódkę orzechową, mieszamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy podudzia kurczaka i marynujemy.

Duszenie mięsa:

Cebulę kroimy w grubsze kawałki, czosnek siekamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i dodajemy masło, roztapiamy. Dodajemy boczek, mieszamy, wkładamy pieczarki i smażymy mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy rozmaryn, mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy po kolei każde z podudzi kurczaka, oprószamy z dwóch stron mąką, przekładamy do garnka do reszty składników i obsmażamy z dwóch stron. Wlewamy pozostałą marynatę i mieszamy. Całość zalewamy czerwonym winem, doprawiamy kolorowym  pieprzem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

Bagietka z masłem pietruszkowym:

Natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy masło, posiekaną natkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Bagietkę kroimy na  kromki i smarujemy masłem z pietruszką i solą. Kromki układamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 2–3 minuty na złocisty kolor.

Kurczaka podajemy z grzankami i dekorujemy listkiem pietruszki.

Doradca Smaku
Wódka (np. orzechówka) dodana do marynaty spowoduje, że mięso kurczaka skruszeje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 20.03.2019 11:16
Fajna ,ciekawa marynata. Kurczak wspaniały, smakowity i kuszący.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat