Doradca Smaku X: Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami, odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami, odc. 4

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami to danie pochodzące z kuchni staropolskiej. Mięso zostało zamarynowane w miodzie, musztardzie i nalewce z czarnego bzu. Do piersi z gęsi, Robert Sowa przygotował suszone śliwki, morele i żurawinę. W tym daniu ważne są przyprawy: zioła kuchni polskiej i owoc jałowca. Gęsinie towarzyszą pieczone i karmelizowane kawałki buraka.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na mięso i marynatę:

  • pierś z gęsi

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • nalewka z czarnego bzu

    30 mililitrów
  • morele suszone

    5-7 sztuk
  • śliwki suszone

    5-7 sztuk
  • żurawina suszona

    1 garść
  • nalewka z pigwy

    30 mililitrów
  • masło

    1/3 kostki

Na sos:

  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • nalewka z czarnego bzu

    20 mililitrów
  • nalewka z pigwy

    20 mililitrów
  • burak upieczony

    1 sztuka
  • rozmaryn świeży

    4 gałązki
  • masło

    1 łyżka

Dekoracja:

  • liście botwinki

Do smaku:

  • zioła kuchni polskiej

  • owoc jałowca

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Gęsina i marynata:

Olej wlewamy do miski, dodajemy musztardę, miód, doprawiamy ziołami kuchni polskiej i mieszamy, wlewamy nalewkę z czarnego bzu i znów mieszamy. Skórę piersi gęsi nacinamy w skośne paski (tworząc kratkę). Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy 1–2 godziny. Do nagrzanego garnka wkładamy piersi gęsi i obsmażamy z dwóch stron przez 4–5 minut (do złocistego koloru). Suszone morele kroimy na połówki. Do mięsa dodajemy żurawinę, śliwki i morele. Dolewamy nalewkę z pigwy i dodajemy masło, doprawiamy owocami jałowca. Całość dokładnie mieszamy. Garnek z gęsią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20–30 minut (w zależności od wielkości piersi z gęsi). Po upływie tego czasu, wyciągamy gęś z piekarnika.

Sos:

Do rondla wlewamy miód, nalewkę z czarnego bzu, nalewkę z pigwy. Pieczonego buraka kroimy na duże kawałki i dodajemy do rondla, doprawiamy rozmarynem, dodajemy masło, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem do smaku. Zagotowujemy do odparowania, tak by burak się skarmelizował.

Na środku talerza układamy upieczone suszone owoce, obok kładziemy karmelizowane buraki, które polewamy sosem. Pierś kroimy na plastry i układamy na owocach, danie dekorujemy liśćmi botwinki.

 

Doradca Smaku
Pierś kaczki przed włożeniem do marynaty należy naciąć. Po pierwsze, marynata dokładniej wniknie w mięso, po drugie tłuszcz ze skóry lepiej się wytopi podczas smażenia.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Pierś z gęsi pyszna , aromatyczna i kusząca , dziękuję za radę z nacięciem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat