Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami, odc. 4
Gęsina i marynata:
Olej wlewamy do miski, dodajemy musztardę, miód, doprawiamy ziołami kuchni polskiej i mieszamy, wlewamy nalewkę z czarnego bzu i znów mieszamy. Skórę piersi gęsi nacinamy w skośne paski (tworząc kratkę). Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy 1–2 godziny. Do nagrzanego garnka wkładamy piersi gęsi i obsmażamy z dwóch stron przez 4–5 minut (do złocistego koloru). Suszone morele kroimy na połówki. Do mięsa dodajemy żurawinę, śliwki i morele. Dolewamy nalewkę z pigwy i dodajemy masło, doprawiamy owocami jałowca. Całość dokładnie mieszamy. Garnek z gęsią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20–30 minut (w zależności od wielkości piersi z gęsi). Po upływie tego czasu, wyciągamy gęś z piekarnika.
Sos:
Do rondla wlewamy miód, nalewkę z czarnego bzu, nalewkę z pigwy. Pieczonego buraka kroimy na duże kawałki i dodajemy do rondla, doprawiamy rozmarynem, dodajemy masło, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem do smaku. Zagotowujemy do odparowania, tak by burak się skarmelizował.
Na środku talerza układamy upieczone suszone owoce, obok kładziemy karmelizowane buraki, które polewamy sosem. Pierś kroimy na plastry i układamy na owocach, danie dekorujemy liśćmi botwinki.