Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami, odc. 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(43)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami to danie pochodzące z kuchni staropolskiej. Mięso zostało zamarynowane w miodzie, musztardzie i nalewce z czarnego bzu. Do piersi z gęsi, Robert Sowa przygotował suszone śliwki, morele i żurawinę. W tym daniu ważne są przyprawy: zioła kuchni polskiej i owoc jałowca. Gęsinie towarzyszą pieczone i karmelizowane kawałki buraka.

Składniki:

Na mięso i marynatę:

pierś z gęsi 2 sztuki
olej rzepakowy 50 mililitrów
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
miód wielokwiatowy 50 mililitrów
nalewka z czarnego bzu 30 mililitrów
morele suszone 5-7 sztuk
śliwki suszone 5-7 sztuk
żurawina suszona 1 garść
nalewka z pigwy 30 mililitrów
masło 1/3 kostki

Na sos:

miód wielokwiatowy 50 mililitrów
nalewka z czarnego bzu 20 mililitrów
nalewka z pigwy 20 mililitrów
burak upieczony 1 sztuka
rozmaryn świeży 4 gałązki
masło 1 łyżka

Dekoracja:

liście botwinki

Do smaku:

Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

Pierś kaczki przed włożeniem do marynaty należy naciąć. Po pierwsze, marynata dokładniej wniknie w mięso, po drugie tłuszcz ze skóry lepiej się wytopi podczas smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami, odc. 4

Gęsina i marynata:

Olej wlewamy do miski, dodajemy musztardę, miód, doprawiamy ziołami kuchni polskiej i mieszamy, wlewamy nalewkę z czarnego bzu i znów mieszamy. Skórę piersi gęsi nacinamy w skośne paski (tworząc kratkę). Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy 1–2 godziny. Do nagrzanego garnka wkładamy piersi gęsi i obsmażamy z dwóch stron przez 4–5 minut (do złocistego koloru). Suszone morele kroimy na połówki. Do mięsa dodajemy żurawinę, śliwki i morele. Dolewamy nalewkę z pigwy i dodajemy masło, doprawiamy owocami jałowca. Całość dokładnie mieszamy. Garnek z gęsią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20–30 minut (w zależności od wielkości piersi z gęsi). Po upływie tego czasu, wyciągamy gęś z piekarnika.

Sos:

Do rondla wlewamy miód, nalewkę z czarnego bzu, nalewkę z pigwy. Pieczonego buraka kroimy na duże kawałki i dodajemy do rondla, doprawiamy rozmarynem, dodajemy masło, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem do smaku. Zagotowujemy do odparowania, tak by burak się skarmelizował.

Na środku talerza układamy upieczone suszone owoce, obok kładziemy karmelizowane buraki, które polewamy sosem. Pierś kroimy na plastry i układamy na owocach, danie dekorujemy liśćmi botwinki.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2019 08:20
Pierś z gęsi pyszna , aromatyczna i kusząca , dziękuję za radę z nacięciem.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak