Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona brukselka

4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczona brukselka to wspaniałe danie z warzyw, które przygotujesz w piekarniku. Wystarczy 20 minut, aby zajadać się tą pyszną przekąską.

Składniki:

500 g brukselki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka siemienia lnianego
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona brukselka

Pieczona brukselka zaskoczy Was smakiem, nawet jeśli nie jest to Wasze ulubione warzywo - to w tej wersji pokochacie brukselką. Sprawdźcie ten przepis, a pieczona brukselka nie będzie miała przed Wami tajemnic.

Brukselki obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy. Większe warzywa można przekroić na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Z oleju, sosu sojowego, miodu, octu i papryki robimy sos, którym polewamy brukselki, wszystko dokładnie mieszamy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, na to wrzucamy brukselki, pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia, można je odwrócić. Po upieczeniu, całość posypujemy natką i siemieniem, w razie potrzeby można doprawić solą.

Pieczona brukselka to genialny pomysł na dodatek do obiadu lub przekąska na wieczór. A może macie ochotę na inne danie z brukselką w roli głównej - jeśli tak, to polecam Wam pyszną zupę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 06.02.2017 20:49
Ja też nie znałam, jest przepyszna :). Koniecznie!
wwwiolka 06.02.2017 18:47
Bardzo fajny przepis.
hanbes 06.02.2017 17:47
Uwielbiam brukselkę pod każdą postacią ale takiej nie znam. co nie znaczy że nie poznam. Ciekawe połączenie smaków, musi być niezłe...Koniecznie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak