Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo-śmietanowym Tomka Jakubiaka

Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo-śmietanowym Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała surowa kiełbasa

    1,5 kg
  • majeranek

  • szalotka

    5 szt
  • por

    2 szt
  • marchewka

    3 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • białe wino

    100 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    3 łyżki
  • skórka z cytryny

  • tymianek

  • lubczyk

  • śmietana kremówka

    600 ml
  • chrzan świeży

    1,5 kg
  • woda

    4 szklanki
  • cukier

    2 szklanki
  • ocet winny

    1 szklanka
  • pepperoni

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Chrzan: w mikserze z ostrymi nożykami umieść korzeń i zacznij go miksować, dodając powoli pozostałe składniki, zaczynając od octu (lub soku z cytryny), aby chrzan nie ściemniał. Jeśli lubisz bardziej ostry, dodaj mniej cukru, a jeśli delikatniejszy - możesz dodać śmietanę. Gotowy chrzan odstaw do lodówki.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle, aż lekko się zrumienią. W brytfance ułóż kiełbasę i zasyp warzywami. Świeże zioła możesz posiekać i wymieszać wraz ze śmietaną i skórką cytryny oraz dowolną ilością chrzanu. Gotowym sosem zalej kiełbasę i warzywa. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 170°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

24.01.2016 09:01
Chętnie bym spróbowała, bo takiej nie jadłam.

strzelec02

12.09.2015 16:47
Smakowicie wygląda.

jasiek

13.05.2014 13:33
pięknie zapieczona

Rycerz

31.12.2013 17:48
Świetne połączenie smaków.

Konczi

03.08.2013 09:54
super połączenie, zabieram do siebie :)

cukiereczek

25.06.2013 16:51
super przepis

danusia19671

25.06.2013 16:05
Super pieczona kiełbasa z nowalijkami, uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat