Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    40 dag
  • kapusta pekińska

    1/2 sztuki
  • ziemniaki

    35 dag
  • pomidory

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • słodka śmietanka

    3 łyżki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • świeży majeranek

    do dekoracji
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree foto
Ziemniaki oskrobać ugotować ,odcedzić i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Szynkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulką . Kapustę pekińską drobniutko posiekać nożem dodać do zmielonej szynki wbić jajko,wsypać bazylię,posolić do smaku dodać pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia.Tak przygotowaną masę mięsną wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy kamionkowej lub żaroodpornej o wym 14/28 cm,
Krok 2 - Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree foto
wygładzić łyżką i ułożyć pokrojone w plastry pomidory
Krok 3 - Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree foto
Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wlewamy śmietankę doprawiamy do smaku gałką muszkatołową przyprawą do ziemniaków oraz solą i pieprzem,mieszamy do połączenia. Tak przygotowane puree wkładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy ozdobne kleksy na wierzchu pieczeni
Krok 4 - Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree foto
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu dekorujemy gałązkami świeżego majeranku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 21.01.2014 18:56
wspaniałe danie! zachwyca pomysłowością i smakiem!
Lukasz 19.01.2014 17:11
apetycznie!
Konczi 19.01.2014 16:30
cudnie wygląda ta pieczeń, pycha !
Renata9 19.01.2014 15:10
smaczne jedzonko
brioszka 19.01.2014 14:37
coś wspaniałego!
Monika10 19.01.2014 13:57
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat