Pieczeń z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    1 opakowanie
  • mięso mielone

    500 g
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    8 sztuk
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • boczek wędzony

    25 plasterków
  • polędwica cielęca

    8 plasterków
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    wg uznania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    wg uznania
  • Kucharek przyprawa do potraw

    wg uznania
  • bułka pszenna

    1 sztuka
  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń z makaronem foto
Makaron świderki ugotować w lekko osolonej wodzie al dante. Odcedzić i zahartować zimną wodą.
Krok 2 - Pieczeń z makaronem foto
Niedużą brytfannę wysmarować masłem, następnie układać plasterki boczku, tak, żeby kawałki wystawały poza brytfannę. Na sam spód wyłożyć plastry polędwicy.
Krok 3 - Pieczeń z makaronem foto
Szczypiorek poszatkować, pomidorki pokroić na 4 części. Cebulkę poszatkować. Sparzyć na oliwie. Mięso wstawić do miski. Dodać rozmoczoną bułkę oraz bułkę tartą.
Krok 4 - Pieczeń z makaronem foto
Następnie dodać cebulkę, pomidorki, szczypiorek. Całość przyprawić. Wymieszać.
Krok 5 - Pieczeń z makaronem foto
Nałożyć połowę masy mięsnej do brytfanny. Boki także obłożyć masą. Wyłożyć makaron. Przykryć pozostałością masy.
Krok 6 - Pieczeń z makaronem foto
Plastry odstające poza brytfannę, nałożyć na masę. Przykryć pozostałymi plasterkami. Przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, odczekać ok. godzinę i wyjąć z brytfanny.
gosia47-47
Ilość plasterków polędwicy i boczku zależy od wielkości brytfanny, w której przygotowujemy nasze danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 02.06.2014 17:39
Smaczna zapiekanka.
migotka28 01.06.2014 21:14
bardzo fajny pomysł
Kuchenka 01.06.2014 15:18
fajne jest :)
Grazyna0211 01.06.2014 15:15
super pomysł
Krystyna32 01.06.2014 11:33
fajny przepis
Sroczka 01.06.2014 11:07
Pysznie musiała smakować.
Beatris 01.06.2014 11:01
Bardzo apetycznie wygląda:)
BernadettaP 01.06.2014 09:13
Do tego tylko surówka i obiad gotowy :)
ice cubes 01.06.2014 09:02
spróbowało by się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat