Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z karkówki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
czosnek 1 główka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
majeranek do smaku
oliwa do smażenia
cebula 1 sztuka
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
mąka do zagęszczenia sosu
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z karkówki

Kroki postępowania

1
1. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w plasterki.

2. Kawałek chudej karkówki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem, szpikujemy czosnkiem i nacieramy przyprawami (Pieprz, kucharek, tymianek, majeranek, papryka). Mięsko odkładamy na ok 2-3 godziny do lodówki.

3. Odrobinę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni (albo w garnku) i obsmażamy mięsko z każdej strony. Po zarumienieniu podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i przekładamy cebulą.
Krok 1 - Pieczeń z karkówki foto
2
4. Po około 40-60minutach przewracamy mięsko na drugą stronę i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 2 - Pieczeń z karkówki foto
3
5. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go odrobiną mąki rozmieszaną z wodą.
Krok 3 - Pieczeń z karkówki foto
4
6. Aby mięsko nie było zbyt suche możemy pod koniec pokroić je na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę tak pogotować aby nieco napiło się sosu.

Podajemy z ziemniaczkami albo pampuchami :)

SMACZNEGO :)
Krok 4 - Pieczeń z karkówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 17.12.2013 08:22
Uwielbiam takie miesko
gosia1988 23.01.2013 08:18
super
Ela15 08.12.2012 13:31
pyszna
mariel78 08.11.2012 07:17
pyszniutko
Bernadeta 04.11.2012 15:44
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak