Pieczeń z jajkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kolejna propozycja na kanapki to pieczeń z jajkiem. Pamiętam, jak moja mama przygotowywała takie mielone z jajkiem. Nie dość, że świetnie pasuje na obiad do ziemniaków i mizerii, to na zimno jest idealna do kanapek. Pychota!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pieczeń:

  • mięso mielone

    1 kilogram
  • jajka

    6 sztuk
  • papryka mielona

    0.5 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy.

Do miski wkładamy mięso mielone przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Połowę tak przygotowanego mięso wkładamy do foremki (spód posypujemy sezamem), robimy wgłębienie układamy jajka i przykrywamy drogą częścią mięsa. Wierzch posypujemy pieprzem świeżo mielonym, ostrą papryką i majerankiem.

Pieczemy w 180 stopniach, ok.45-60 min.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Z tej ilości wyszła mi foremka o rozmiarach 31x10 cm. Sól i pieprz według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat