Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z grzybkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
jajko 2 szt
bułka czerstwa 2 szt
cebula 2 szt
pieczarki 20 dkg
buraki czerwone
słonina 20 dkg
czosnek 2 ząbki
chleb tostowy 4 kromki
czubrica czerwona 1 łyżeczka
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z grzybkiem

Łopatkę umyć pokroić w grubą kostkę a potem zmielić. Pomiędzy jednym a drugim kawałkiem łopatki zmielić obraną cebulę i pokrojoną słoninę. Bułkę namoczyć, odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę.

Wymieszać powstałą „ mielonkę” z jajkami i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz czubricą a potem wyrobić jednolitą masę.
Ugotować lub upiec buraczki.
Pieczarki obrać i lekko obsmażyć na oleju( nie kroić). Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy mięso jest już wyrobione podzielić go na trzy części. Jedną wymieszać z utartymi buraczkami.

Natłuścić formę i wyłożyć na spodzie kromkami chleba tostowego. Następnie na chlebie rozłożyć warstwę mięsa z buraczkami a na warstwie z buraczkami warstwę zwykłą. W warstwę zwykłą powciskać grzybki i przykryć wszytko pozostałym mięsem- lekko docisnąć.

Piec w temperaturze 200 stopni około godziny. Można podawać na zimno lub na ciepło np.: z sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 30.07.2014 15:46
Bardzo fajna pieczeń.
elaa 30.07.2014 15:41
fantastyczna pieczeń
stan2401 30.07.2014 15:31
pyszne danie
Adamorek 30.07.2014 13:31
ale pyszne to mięsko
adelajda 30.07.2014 12:54
wiesz co jesz :)))
dodi 30.07.2014 12:32
fajna ta pieczeń
Róża1 30.07.2014 10:52
bardzo pyszny pasztecik !! a jak wspaniale wygląda!!
kloruś 30.07.2014 10:22
wygląda fenomenalnie!
Adam/ZUB3R 30.07.2014 10:18
wygląda bardzo smacznie
Seba 30.07.2014 10:13
Bardzo apetyczna
pestka 30.07.2014 09:39
podoba mi się ta propozycja pieczeni, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak