Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z fetą i białą kiełbasą.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
mięso mielone indycze 0,5 kg
cebula 2 szt
kiełbasa biała parzona 4 sztuki
ser feta 1 opk
oregano świeże 1 garść listków posiekanych
jajko 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat ok.6 łyżek
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
przyprawy 1 do potraw włoskich

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z fetą i białą kiełbasą.

Kroki postępowania

1
Masę mięsną przygotowałam na kilka godzin przed pieczeniem,by dobrze przeszła przyprawami. Najpierw drobno pokroiłam cebule i zeszkliłam lekko na małej ilości oleju. Wyłożyłam mięsa do miski,wsypałam przyprawy do mielonego i do potraw włoskich,posiekane oregano.Wsypałam przestudzoną cebulę.
Krok 1 - Pieczeń z fetą i białą  kiełbasą. foto
2
wbiłam jajka i dosypując bułkę tartą wyrabiałam masę mięsną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz długo wyrabiałam,by smaki dobrze się połączyły.Przykryłam miskę z mięsem i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Pieczeń z fetą i białą  kiełbasą. foto
3
Po tym czasie masę mięsną podzieliłam na pół.Do dwóch długich keksówek , natłuszczonych i oprószonych bułką tartą nałożyłam część mięsa.Wzdłuż,przez środek dłonią zrobiłam lekkie wgłębienie. Kiełbasę białą i ser feta pokroiłam w grubą kostkę i ułożyłam we wgłębieniach w obu blaszkach.
Krok 3 - Pieczeń z fetą i białą  kiełbasą. foto
4
Wcisnęłam lekko dodatki w masę i przykryłam pozostałym mięsem.Lekko docisnęłam całość,by mięso i dodatki się połączyły i żeby nie było pustych przestrzeni w środku,bo pieczeń źle by się kroiła.
Piekłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę.
Krok 4 - Pieczeń z fetą i białą  kiełbasą. foto
5
Można zajadać tą pieczeń na gorąco,jak i jako wędlinę na kanapki na zimno.Ważne,by ostrożnie doprawiać masą mięsną solą,gdyż feta jest słona i można przesadzić.
Krok 5 - Pieczeń z fetą i białą  kiełbasą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.08.2013 13:44
Pieczeń wygląda bardzo apetycznie, myślę że równie dobrze smakuje na zimno co na ciepło.
magdziorka6 01.08.2013 11:19
fajne mięsko na kanapki
Megg 01.08.2013 09:53
wspaniała pieczeń
Konczi 01.08.2013 09:48
fajne połączenie myślę że nie tylko na obiadek ale i do chlebka
Beatris 01.08.2013 09:46
Pysznie się zapowiada. Z chęcią zjadłabym porcyjkę na obiad.
Olga_SK 01.08.2013 09:30
Ależ to fantastycznie się prezentuje!
kasiaw 01.08.2013 09:28
pieczeń super polecam!
Cranberry 01.08.2013 09:07
pyszna pieczeń :)
IZABELA29 01.08.2013 08:49
lubie takie pieczenie
Mniam 01.08.2013 08:31
Super dodatki.
2milutka 01.08.2013 08:28
ciekawy przepis:) Zabieram...
Janina 01.08.2013 08:25
Ale pyszności;)
Czarnula87 01.08.2013 08:25
smakowity obiadek :)
msmors 01.08.2013 08:19
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak