Pieczeń wołowa marynowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe na pieczeń

    2 kg
  • śmietana 22-procentowa

    1 szklanka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    - -
  • cebula

    2 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • wino czerwone

    1 szklanka
  • ocet

    1/2 6%
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę: cebule obrać i pokroić w krążki. Do garnka wlać ocet, wino, ¾ szklanki wody, dodać cebule, ziela angielskie Prymat, liść laurowy Prymat, jałowiec Prymat, cukier i zagotować. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z 1 łyżeczką soli. Mięso natrzeć przygotowanym czosnkiem, a następnie zalać gorącą marynatą. Ostudzić i wstawić na 2 doby do lodówki. Następnie wyjąć mięso z marynaty, włożyć do brytfanny, polać olejem, przykryć i piec 1 godz.30 min – 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Podczas pieczenia polewać marynatą, a później sosem. Gotowe mięso posmarować śmietaną i piec jeszcze 10-15 min. Sos zagotować, doprawić solą, pieprzem Prymat i podać w sosjerce.

Pieczeń pokroić w plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia71 05.06.2011 14:53
mylące zdjęcie
szajba2 16.02.2011 15:22
mnie nigdy nie wychodzi taka pieczeń jak na zdjęciu
berys18 20.12.2010 08:37
sup[er pieczeń na zdjęciu
Barbara55 17.10.2010 15:22
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat