Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa ze skórką 1,5 kilograma
margaryna 3 łyżki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
seler korzeniowy 1 sztuka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
bylica 1 łyżeczka
marchewka 3 sztuki
pomidor 1 sztuka
zielona cebulka 4 sztuki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką

► Mięso odwrócić skórą do góry i ostrym nożem ponacinać. Dno dużego garnka, wyłożyć cebulą, czosnkiem i połową seleru, na wierzch położyć mięso ze skórą do dołu, mięso posypać pieprzem, bylicą, kminkiem i polać gotującą się wodą żeby pory w mięsie się zamknęły. Gotować pod przykryciem około 45 minut.

► Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, w koło ułożyć, marchewkę, zieloną cebulkę, drugą połowę seleru i pomidor, dodać margarynę, przyprawić pieprzem, solą i w koło podlać powstałym wywarem z gotowania. Teraz mięso odwrócić ze skórą do góry i przyprawić solą i pieprzem.

► Pieczeń włożyć do rozgrzanego pieca i piec około 60 minut w 180C / Termoobieg / ciągle podlewając wywarem, 5 minut przed koncem pieczenia wiesch ( skórę ) oblać szklanką lodowatej wody z solą aby powstała chrupiąca delikatna skórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak