Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń w sosie grzybowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 2 kg
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 sztuka
smalec 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń w sosie grzybowym

Mięso umyć osuszyć i natrzeć solą oraz czarnym mielonym pieprzem w brytfannie rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso po zrumienieniu odsunąć je na bok, a na powstałym tłuszczu podsmażyć cebule i grzyby pokrojone w kosteczkę ( grzyby trzeba wcześniej umyć i namoczyć) . Mięso i podsmażone grzyby zalać 1/2 litra goracej wody dodać 1/2 szklankę wody w której moczyliśmy grzyby, dołożyć 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu czarnego, 2 rozgniecione ziarna jałowca i 2 listki laurowe oraz 1/2 łyżeczki tymianku. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i pod przykryciem dusić około 1 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie ja swoje przekroiłam na dwie części i po tym czasie rozpływało się w ustach. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z sosu i pokroić w grube plastry, a sos zagęścić 1 łyżką mąki rozrobioną w małej ilości wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 11.01.2015 07:02
pyszne miesko
bietka 10.01.2015 15:18
smakowita :)
Renataj 10.01.2015 15:04
Super pomysł - już czuję ten grzybowy aromat:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak