Pieczeń rzymska-taka mała

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wp.

    25 dkg
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

    3 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • pieprz

  • sos grzybowy

    1/2 (z torebki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń rzymska-taka mała foto
Cebule i czosnek posiekać,dodac do miesa mielonego,wbić 1 jajko.Doprawić kucharkiem i pieprzem,dolac 1 łyzeczkę wody mineralnej.Dodac 3 łyżki bułki tartej.
Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczeń rzymska-taka mała foto
2 jajka ugotowac na twardo,obrać i ostudzić.
Połowe masy miesnej wyłozyć na folie aluminiową,ułozyć jajka,przykryć resztą mięsa i uformować podłuzny klops.Wierzch posypać bułka tartą.
Krok 3 - Pieczeń rzymska-taka mała foto
Całość klopsa zawinąć folia alum.(aby mięso nie wysychało) ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzic do piekarnika.Piec w temp.180-200 C przez 35 minut.
Odciągnąć folię z wierzchu i ponownie wstawic do piekarnikana na 15 minut,aby wierzch pieczeni sie zarumienił.
Krok 4 - Pieczeń rzymska-taka mała foto
Pieczeń wyciągnąć z folii,pokroić w plastry.
Polac przygotowanym z torebki sosem grzybowym,podawac z ziemniakami i np, z surówką z kapusty czerwonej.
Smacznego ! Proporcje są dla 2 osób !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (48)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 26.02.2016 21:32
tak, tak z pieczywem też bardzo mi smakuje
Róża1 15.01.2014 23:09
bardzo smacznie wygląda:-)
Magda60 10.02.2013 11:27
swietny przepis
Grazyna0211 27.01.2013 14:21
wyszła super
mirosława4 14.12.2012 21:17
smakowita ta pieczeń robię podobną
pacpaw 19.11.2012 19:33
klasyk w kuchni. Z czasem każdy ma ochotę zrobić te danie, a tym opracowaniem będzie to o wiele prostsze
Elżbieta17 28.09.2012 08:33
Rewelacyjnie się prezentuje:)
ben-ka 19.09.2012 09:16
smakowite jedzonko proponujesz.
Kas2 08.08.2012 12:12
wyśmienite danie
caralajna 07.08.2012 07:47
piękna porcja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat