pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    1 kg
  • jajko

    3 szt
  • cebula

  • ząbki czosnku

    4
  • boczku wędzonego

    150 g
  • Rozmaryn suszony Prymat

  • sól

  • tłuszcz do formy

  • kajzerka

    1 czerstwa
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
Ugotować 3 jajka na twardo z dodatkiem soli, po czym zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
Kajzerkę moczyć przez kilka minut w misce. Kiedy zmięknie bardzo dokładnie ją odcisnąć.
Cebulę obrać, a następnie drobno pokroić. Zamiast zwykłej cebuli można użyć cebuli dymki ze szczypiorkiem.
Pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę dodać do zmielonego mięsa. Na końcu dołożyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
Mięso doprawić solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Zawartość naczynia starannie wymieszać.
Keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułkę tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć 1/2 doprawionej masy mięsnej.
Wierzch mięsa wyrównać łyżką, a następnie na środku ułożyć ugotowane na twardo jajka lekko je docisnąć.
Krok 3 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
Jajka starannie przykryć pozostałą porcją mięsa. Wierzch delikatnie wyrównać.
Krok 4 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
Wędzony boczek pokroić w cienkie plasterki po czym ułożyć je na mięsie mielonym w taki sposób aby zachodziły na siebie.( ja tym razem dałam grubsze plastry baleronu).
Krok 5 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok godziny.
Krok 6 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
Danie można podawać ze świeżym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 19.04.2014 20:55
pychotka nie tylko do chleba
Grażyna13 20.09.2013 15:10
Bardzo lubię :)
adelajda 15.09.2013 10:54
do chlebka super !!
anemon 27.08.2013 09:41
Ale smakowita pieczeń u Ciebie.
Klausia 26.08.2013 22:46
super jedzenie, muszę zrobić :)
Janina 21.08.2013 09:53
Pyszna do obiadu i na zimno;)
lara 18.08.2013 08:42
fajny przepis
w mojej kuchni 18.08.2013 00:16
do pieczywa jest smaczna
Róża1 17.08.2013 23:01
wygląda fajnie i jest znakomita:-)
tessinka 17.08.2013 22:50
też taką robię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat