Pieczeń rzymska z jajem zapiekana z boczkiem wędzonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1000 g
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • jajko ugotowane na twardo

    5 szt
  • jajko

    1 szt
  • majeranek

    1,5 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego.
Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranku, posiekanej natki pietruszki oraz surowe jajo i bułkę tartą.
Wyrabiamy, aby składniki ładnie się połączyły ze sobą.
Formę do babki/keksu smarujemy tłuszczem i na spód blachy wykładamy 1/3 części mięsa.
Układamy nasze ugotowane na twardo jajo i zakrywamy pozostałą częścią mięsa.
Na wierzchu układamy plastry boczku wędzonego.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 10.11.2013 21:54
Apetycznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat