Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    600 g
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • mleko tłuste

    1/2 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    6 łyżek
  • jajko

    2 szt
  • koperek

    1/2 pęczka
  • papryka w płatkach

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • tymianek

  • bazylia

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łaczymy z miesem. Dodajemy jajka, bułke tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mase mięsną ptrzekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 25.02.2017 21:19
bardzo dziękuję :)
Lis 12.02.2017 13:59
Smakowicie się zapowiada:)
MagdalenaIC 31.01.2017 22:12
Chętnie bym spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat