Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler, to idealny przepis na uroczyste okazje. Jest idealnie doprawiona, delikatna i po prostu pyszna! Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

mięso mielone 600 g
bułka czerstwa 1 szt
mleko tłuste 1/2 szklanki
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
masło klarowane 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
jajko 2 szt
koperek 1/2 pęczka
papryka w płatkach
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
bazylia
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler

Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy aż całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 25.02.2017 21:19
bardzo dziękuję :)
Lis 12.02.2017 13:59
Smakowicie się zapowiada:)
MagdalenaIC 31.01.2017 22:12
Chętnie bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak