Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń pieczarkowo-jajeczna

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 2 sztuki
koperek 1 pęczek
cebulka zielona 1 pęczek
pietruszka zielona 1 pęczek
sól do smaku
oliwa do smażenia
masło 1 łyżka
mleko do namoczenia bułki
chrzan tarty 1,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń pieczarkowo-jajeczna

Kroki postępowania

1
Pieczarki świeże trzemy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę, wszystko razem podsmażamy na odrobinie oliwy. Zostawiamy na chwilę do wystudzenia. Gotujemy jajka na twardo, a czerstwą bułkę namaczamy w mleku.
Krok 1 - Pieczeń pieczarkowo-jajeczna foto
2
Jajka na twardo trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pieczarek i cebuli, do tego pozostałe składniki: siekany koperek, cebulka, pietruszka, odciśnięta z mleka bułka, jajka surowe, masło, bułka tarta i chrzan tarty ze słoika. Dobrze mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Pieczeń pieczarkowo-jajeczna foto
3
Całą masę pozostawiamy na chwilę, aż bułka tarta wchłonie wilgoć. Przekładamy do keksówki, którą smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub używamy formy silikonowej.
Krok 3 - Pieczeń pieczarkowo-jajeczna foto
4
Pieczemy ok. 50 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia naszą pieczeń można pokroić nożem na plastry ok. 1 cm, jako przekąska na zimno. Można nawet pokroić na krajalnicy na bardzo cienkie plasterki ok. 3 mm, jako dodatek do kanapki.
Krok 4 - Pieczeń pieczarkowo-jajeczna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 15.02.2013 08:26
Taka pieczeń to coś wspaniałego :)
Magda24 12.02.2013 17:17
bardzo ciekawa i pyszna :)
babajaga1969 12.02.2013 16:15
wygląda bardzo smacznie i jest jarska - pyszna :)
w mojej kuchni 12.02.2013 12:18
moje smaki
artur7 12.02.2013 06:40
fajne sniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak