Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń mięsna z jajkiem i serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warstwa mięsna

mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula biała 1 szt
natka pietruszki 3 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

ser żółty 150 g
jajka ugotowane na twardo 4 szt
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń mięsna z jajkiem i serem

Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy połowę mięsnej masy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę wykładamy na mięsie. Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę jajka. Obsypujemy je czosnkiem granulowanym. Na końcu układamy resztę sera i mięsa. Wierzch pieczeni delikatnie dociskamy i wygładzamy mokrą ręką. Pieczeń pieczemy przez 60 minut w temperaturze 200*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:12
Cudownie wygląda!
Jagódka17
Jagódka17 27.09.2017 17:49
Brzmi pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak