Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowa z szalotką i kiełkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło do smażenia
szalotka 3 sztuki
pieczarki 70 dkg
bulion drobiowy 1 l
śmietana kremówka 1/3 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
żółty ser 10 dkg
kiełki cebuli 20 g
natka pietruszki wg uznania
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa z szalotką i kiełkami

Kroki postępowania

1
Szalotki pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle.
Krok 1 - Pieczarkowa z szalotką i kiełkami foto
2
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do szalotek, podsmażyć.
Krok 2 - Pieczarkowa z szalotką i kiełkami foto
3
Do grzybów wlać bulion (użyłam drobiowego), wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 3 - Pieczarkowa z szalotką i kiełkami foto
4
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wodą. Zawiesiną zagęścić zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Krok 4 - Pieczarkowa z szalotką i kiełkami foto
5
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zupę podawać posypaną tartym serem, kiełkami i posiekaną natką.
Krok 5 - Pieczarkowa z szalotką i kiełkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 23.07.2016 10:21
pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak