Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki w sosie śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pieczarki 13-14 szt

Nadzienie

mięso mielone 20-30 dag
marchew 2 startej łyżki
seler korzeniowy 2startej łyżki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól i pieprz
natka pietruszki 1 łyżka

Sos

śmietana 1 szklanka
woda 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2-3 szt
sól i pieprz
natka pietruszki
ser żółty pól szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyszczamy i pozbawiamy ogonków .
Krok 1 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto
2
Mięso mielone przekładamy do miseczki wbijamy do niego jajo,dodajemy warzywa starte na tarce o drobnych oczkach,doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Z mięsa formujemy kulki które wkładamy w kapelusze pieczarek ,układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180C przez pół godziny.
Krok 2 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto
3
W miseczce mieszamy śmietanę z wodą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Krok 3 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto
4
Upieczone pieczarki wyjmujemy i zalewamy przyprawioną śmietaną .
Krok 4 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto
5
Całość posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 15 min.aż ser ładnie się stopi i zarumieni.
Krok 5 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 09.11.2014 20:01
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak