Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki marynowane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki ok. 1,5 kg
sok z cytryny 2-3 łyżka
sól 1 łyżeczka
Zalewa:
woda 5 szklanka
ocet 10 % 1 szklanka
sól 1 łyżka
cukier 4-5 łyżka
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
ziele angielskie 12 szt
pieprz 24 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 pełna łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane

Zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny.Przygotować 6 słoiczków 0,5 litrowych.
W tym czasie umyć pieczarki, obciąć korzonki, które zamrażam będą do sosu
Pieczarki wrzucić na wrzątek i blanszować około 6 minut.
Osączyć i przełożyć do słoiczków.
Składniki zalewy zagotować razem listkami, zielem, pieprzem i gorczycą.
Do wrzącej zalewy dodać cebulę i pogotować 3 minuty.
Cebulę i przyprawy wyłowić z zalewy i równo rozłożyć do słoiczków.
Na wierzch wyłożyć cebulę i zalać gorącą zalewą.
Zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Przykryć kocem i odstawić w tej pozycji do wystudzenia.
Gdy mam niepewne zakrętki wówczas pieczarki zalewam zimną zalewą i pasteryzuję krótko około 5 minut.
Bardzo smaczne grzybki jako przekąska lub jako składnik do sałatek.
Zalewę należy próbować i doprawiać pod swój smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.03.2014 01:00
Po co kupować, jak można zrobić swoje.
Cranberry 06.03.2014 10:30
pycha bardzo lubię :)
katarzynka455 28.02.2014 16:58
robię pieczarki trochę inaczej ale te pewnie też są smaczne
Tahitha 27.02.2014 17:07
Polecam, sama takie rozbiłam
artur7 27.02.2014 16:02
domowe sa dobre
Czyki 27.02.2014 15:48
Jestem pod wrażeniem, zawsze kupowałam gotowy słoiczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak