Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane
W tym czasie umyć pieczarki, obciąć korzonki, które zamrażam będą do sosu
Pieczarki wrzucić na wrzątek i blanszować około 6 minut.
Osączyć i przełożyć do słoiczków.
Składniki zalewy zagotować razem listkami, zielem, pieprzem i gorczycą.
Do wrzącej zalewy dodać cebulę i pogotować 3 minuty.
Cebulę i przyprawy wyłowić z zalewy i równo rozłożyć do słoiczków.
Na wierzch wyłożyć cebulę i zalać gorącą zalewą.
Zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Przykryć kocem i odstawić w tej pozycji do wystudzenia.
Gdy mam niepewne zakrętki wówczas pieczarki zalewam zimną zalewą i pasteryzuję krótko około 5 minut.
Bardzo smaczne grzybki jako przekąska lub jako składnik do sałatek.
Zalewę należy próbować i doprawiać pod swój smak.