Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczarki marynowane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
sól 1 łyżeczka
marchewki 4
Liść laurowy suszony Prymat 10
Gorczyca biała cała Prymat
ziele angielskie
pieprz czarny
woda 500 ml
ocet 10 % 250 ml
sól 2,5 łyżeczki
cukier 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pieczarki marynowane

Pieczarki oczyścić, obrać i obgotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
Umyte marchewki drobno kroimy w plasterki lub półplasterki.
Robimy zalewę:
Wodę z octem, cukrem i solą zagotować przez 15 minut.
Do słoiczków na dno wkładamy plasterki marchewki, wkładamy pieczarki, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlewamy zalewę, aby zakrywała grzybki.
5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 18.12.2013 08:00
bardzo mi się podobają
marta19 08.02.2013 18:42
pyszne
jolanta19 08.02.2013 17:52
mniam
Marta1986 08.02.2013 17:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak