Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    6 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    3 łyżki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • żółty ser starty

    6 łyżek
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • jajko ugotowane na twardo

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczarki faszerowane

Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, odciąć trzony, a kapelusze obgotować 10 min. w posolonej wodzie. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać drobno pokrojone trzony i natkę pietruszki. Chwilę smażyć, zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać drobno posiekane jajka i jajko surowe. Farsz doprawić solą i zielem angielskim, dokładnie wymieszać i napełnić nim kapelusze pieczarek. Pieczarki ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać serem i okruszkami masła i zapiec 35 min. w piekarniku, w temperaturze 190°C. Ser powinien się całkowicie rozpuścić i lekko zrumienić. Podawać jako przystawkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

novita26 30.06.2011 23:03
mniam
aleksa123 08.05.2011 08:09
Uwielbiam pieczarki pod każdą postacią. A te są pycha.
kriso 04.05.2011 06:38
dobre pieczarki
berys18 23.03.2011 07:45
śuper przepis
berys18 23.03.2011 07:45
śuper przepis
szajba2 23.01.2011 14:59
podoba mi się
rakow2
rakow2 10.10.2010 15:10
super przystawka
Barbara55 06.09.2010 14:14
muszą być pyszne
Ewa104 07.07.2010 15:19
Ja też lubię takie pieczarki.
Małgorzata113 02.07.2010 15:08
Pyszne są.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat