Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowe ciasto z czekoladkami

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lekkie, piankowe ciasto z dekoracyjnymi czekoladkami - ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.

Składniki:

Biszkopt:

jaja 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Poncz:

woda 0.25 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Pianka cytrynowa

śmietana 30% 330 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
woda 1 szklanka

Pianka czekoladowa:

śmietana 30% 330 mililitrów
mleko 3 łyżki
czekolada mleczna 80 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 0.25 szklanki

Dodatkowo:

ptasie mleczko 28 sztuk
herbatniki 50 gramów
czekolada mleczna 50 gramów
mleko 2 łyżki

Porada

Najlepiej użyć czekoladek oblanych czekoladą mleczną, ponieważ jest ona łatwiejsza do przekrojenia niż deserowa lub gorzka.

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowe ciasto z czekoladkami

Biszkopt:
Formę o wymiarach 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkopt naponczować wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.

Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie wlewać strużką zimną galaretkę, ciągle ubijając. Na biszkopt wylać piankę cytrynową, a następnie ułożyć na niej czekoladki w czterech rzędach, kładąc każdą na krawędzi i lekko wciskając w piankę. Umieścić ciasto w lodówce na kilkanaście minut.

Pianka czekoladowa:
Czekoladę umieścić w rondelku, dolać mleko i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć czekoladę do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić, a następnie powoli wlewać wystudzoną czekoladę i żelatynę, ciągle ubijając. Piankę czekoladową wylać na piankę cytrynową.

Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić, podgrzewając ją wraz z mlekiem, a następnie wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wysypać na ciasto i polać całość wystudzoną czekoladą. Umieścić ciasto w lodówce do stężenia pianki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.12.2018 21:55
Smaczne ciasto i takie ciekawe po przekrojeniu.
Basiliana 10.12.2018 13:07
Dziękuję:) Rzeczywiście, po przekrojeniu ciasto wygląda efektownie.
bietka 05.11.2018 15:13
To ciasto bardzo ładnie się prezentuje :)
Basiliana 06.11.2018 11:27
Dziękuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak