Przepis i sposób przygotowania na: Piankowe ciasto z czekoladkami
Biszkopt:
Formę o wymiarach 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkopt naponczować wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.
Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie wlewać strużką zimną galaretkę, ciągle ubijając. Na biszkopt wylać piankę cytrynową, a następnie ułożyć na niej czekoladki w czterech rzędach, kładąc każdą na krawędzi i lekko wciskając w piankę. Umieścić ciasto w lodówce na kilkanaście minut.
Pianka czekoladowa:
Czekoladę umieścić w rondelku, dolać mleko i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć czekoladę do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić, a następnie powoli wlewać wystudzoną czekoladę i żelatynę, ciągle ubijając. Piankę czekoladową wylać na piankę cytrynową.
Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić, podgrzewając ją wraz z mlekiem, a następnie wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wysypać na ciasto i polać całość wystudzoną czekoladą. Umieścić ciasto w lodówce do stężenia pianki.