Piankowe ciasto z czekoladkami

Piankowe ciasto z czekoladkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lekkie, piankowe ciasto z dekoracyjnymi czekoladkami - ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jaja

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Poncz:

  • woda

    0.25 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka

Pianka cytrynowa

  • śmietana 30%

    330 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • woda

    1 szklanka

Pianka czekoladowa:

  • śmietana 30%

    330 mililitrów
  • mleko

    3 łyżki
  • czekolada mleczna

    80 gramów
  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda

    0.25 szklanki

Dodatkowo:

  • ptasie mleczko

    28 sztuk
  • herbatniki

    50 gramów
  • czekolada mleczna

    50 gramów
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Formę o wymiarach 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkopt naponczować wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.

Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie wlewać strużką zimną galaretkę, ciągle ubijając. Na biszkopt wylać piankę cytrynową, a następnie ułożyć na niej czekoladki w czterech rzędach, kładąc każdą na krawędzi i lekko wciskając w piankę. Umieścić ciasto w lodówce na kilkanaście minut.

Pianka czekoladowa:
Czekoladę umieścić w rondelku, dolać mleko i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć czekoladę do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić, a następnie powoli wlewać wystudzoną czekoladę i żelatynę, ciągle ubijając. Piankę czekoladową wylać na piankę cytrynową.

Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić, podgrzewając ją wraz z mlekiem, a następnie wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wysypać na ciasto i polać całość wystudzoną czekoladą. Umieścić ciasto w lodówce do stężenia pianki.

Najlepiej użyć czekoladek oblanych czekoladą mleczną, ponieważ jest ona łatwiejsza do przekrojenia niż deserowa lub gorzka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

08.12.2018 21:55
Smaczne ciasto i takie ciekawe po przekrojeniu.

Basiliana

10.12.2018 13:07
Dziękuję:) Rzeczywiście, po przekrojeniu ciasto wygląda efektownie.

bietka

05.11.2018 15:13
To ciasto bardzo ładnie się prezentuje :)

Basiliana

06.11.2018 11:27
Dziękuję:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat