Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka Oreo

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kolejne moje autorskie ciasto bez pieczenia. Oprócz tego, że wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:

serka mascarpone 150 gramy
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 gramy
cukier puder 2 łyżki
ciasteczka typu Oreo 135 gramy
galaretka 1 opakowanie
herbatniki 22 sztuki

Porada

Najlepiej użyć galaretki krystalicznej oraz ciemnych herbatników.

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka Oreo

Przygotować piankę.
Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki.
Na ciastka przelać przygotowaną piankę.
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna.
Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć pozostałe herbatniki.
Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:31
Warto robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak