Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z sałaty, szczypiorku i oliwek
Przepis na pesto ze szczypiorku, sałaty i oliwek, jest bardzo prosty i pozwala stworzyć bazę wielu dań. Makaron z dodatkiem pesto i posypany parmezanem, będzie świetną propozycją obiadową wtedy, gdy zabraknie Wam pomysłu na ten posiłek. Gotowe pesto możecie spokojnie przechowywać w lodówce od - 1 do 3 tygodni.
1. Sałatę, jarmuż i szczypiorek myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku.
2. Olej mieszamy z przyprawami i suszonymi ziołami. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na drobno (jeśli będziemy ucierać pesto w moździerzu trzeba je rozdrobnić nożem wcześniej, jeśli będziemy używać blendera to on wykona za nas całą pracę ;) ).
3. Osuszone sałaty i szczypiorek łączymy z naszym doprawionym olejem oraz oliwkami i ucieramy bądź blendujemy. I mamy gotowe pesto idealne do wielu potraw :)
Przechowujemy w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Smacznego :)