PESTO Z LIŚCI SZAŁWII

PESTO Z LIŚCI SZAŁWII

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szałwia

    2/3 szklanki listków
  • pistacje posiekane

    60 g
  • oliwa

    150 ml
  • ser grana padano

    80 g
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania PESTO Z LIŚCI SZAŁWII

Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera.
Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie
orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii.
Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam
w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki
na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie,
ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto
na lane kluski czy placek marchewkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Jadwiga/Jaga85 20.03.2015 19:39
Takiego nie jadłam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat