Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szałwia
2/3 szklanki listków -
pistacje posiekane
60 g -
oliwa
150 ml -
ser grana padano
80 g -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1/4 łyżeczki -
sól
1/4 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania PESTO Z LIŚCI SZAŁWII
Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie
orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii.
Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam
w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki
na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie,
ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto
na lane kluski czy placek marchewkowy.
Komentarze (1)