PESTO Z LIŚCI SZAŁWII

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szałwia

    2/3 szklanki listków
  • pistacje posiekane

    60 g
  • oliwa

    150 ml
  • ser grana padano

    80 g
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera.
Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie
orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii.
Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam
w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki
na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie,
ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto
na lane kluski czy placek marchewkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 20.03.2015 19:39
Takiego nie jadłam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat