Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PESTO Z LIŚCI SZAŁWII

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szałwia 2/3 szklanki listków
pistacje posiekane 60 g
oliwa 150 ml
ser grana padano 80 g
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PESTO Z LIŚCI SZAŁWII

Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera.
Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie
orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii.
Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam
w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki
na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie,
ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto
na lane kluski czy placek marchewkowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 20.03.2015 19:39
Takiego nie jadłam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak