Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pesto z bazylii

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek
1 ząbek
oliwki zielone
15 sztuk
Sklep Prymat
oliwa
bazylia
2 doniczki
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
orzechy arachidowe
4 łyżki
ser żółty
1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z bazylii

Zaczynamy od blanszowania bazylii, aby zachować piękny zielony kolor. Obrywamy wszystkie listki z dwóch donic i gotujemy przez 1 minutę. Następnie wrzucamy liście do wody z lodem, pozostawiamy na kolejną minutę i odsączamy.

Bazylię łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Oliwy dodajemy wedle potrzeb. Ja lubię gęstą, ponieważ lepiej trzyma się makaronu :)

Powstałą masę można zagotować i zawekować w słoiczkach. Podane ilości starczą na dwa małe słoiczki.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiek2 17.08.2012 09:37
tak, penne jest najlepszym makaronem do pesto :)
parysek10 16.08.2012 20:39
pysznie smakuje z penne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak