Pesto z bazylii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwki zielone

    15 sztuk
  • oliwa

  • bazylia

    2 doniczki
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • sól ziołowa

    1 łyżeczka
  • orzechy arachidowe

    4 łyżki
  • ser żółty

    1 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od blanszowania bazylii, aby zachować piękny zielony kolor. Obrywamy wszystkie listki z dwóch donic i gotujemy przez 1 minutę. Następnie wrzucamy liście do wody z lodem, pozostawiamy na kolejną minutę i odsączamy.

Bazylię łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Oliwy dodajemy wedle potrzeb. Ja lubię gęstą, ponieważ lepiej trzyma się makaronu :)

Powstałą masę można zagotować i zawekować w słoiczkach. Podane ilości starczą na dwa małe słoiczki.

SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiek2 17.08.2012 09:37
tak, penne jest najlepszym makaronem do pesto :)
parysek10 16.08.2012 20:39
pysznie smakuje z penne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat