Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto genovese

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bazylia świeża 100 gram
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
orzechy włoskie 50 gram
olej 10 łyżek
parmezan starty 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto genovese

Bazylię umyć, poobrywać listki od łodyżek. Sparzone wrzątkiem orzechy uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać, zmiażdżyć. W mikserze zmiksować bazylię z czosnkiem, orzeszkami i odrobiną oliwy. Dodać ser, znowu zmiksować dodając resztę oleju.

Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, wyczyścić górę słoiczka, zalać olejem.

Jeżeli Pesto ma stać dłużej, należy je zapasteryzować poprzez gotowanie słoiczka (15 minut). Ja mam słoiczki po 100 ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak