Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto bazyliowo-pietruszowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bazylia 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyż.
migdały 1 garść
parmezan starty 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto bazyliowo-pietruszowe

Kroki postępowania

1
Bazylię i natkę pietruszki dokładnie myję i pozostawiam do osuszenia. Po czym przekładam liście bazylii i natki pietruszki do pojemnika i miksuję za pomocą blendera.
Krok 1 - Pesto bazyliowo-pietruszowe foto
2
Czosnek obieram i dodaję dwa ząbki do pojemnika ze zmiksowaną zieleniną, miksuję. Migdały sparzam, obieram ze skórki i wrzucam na suchą, teflonową patelnię, prażę chwilę. Podprażone migdały dodaję do blendera, wlewam oliwę z oliwek i dodaję starty parmezan.
Krok 2 - Pesto bazyliowo-pietruszowe foto
3
Całość miksuję dokładnie. Gotowy sos doprawiam do smaku solą morską i pieprzem. Przekładam do zamykanego słoiczka i trzymam w lodówce.
Krok 3 - Pesto bazyliowo-pietruszowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 25.10.2012 11:50
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak