Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto bazyliowo - migdałowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia świeża 1/2 pęczka
płatki migdałowe 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżeczki
parmezan starty 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
olej z pestek winogron dowoli
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto bazyliowo - migdałowe

Do moździerza (jeśli nie masz to do blendera) włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając po trochu oleju z pestek winogron, tak na wyczucie, by sos był gesty, ale też lekko płynny. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Gotowy sos możemy przechowywacz dość długo w lodówce w słoiczku i użyć kiedy będzie nam potrzebny.

Polecam do dań makaronowych. W kolejnych postach ukażą się przepisy z użyciem sosu pesto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 19.10.2012 08:08
Świetne, jestem miłośnikiem domowego pesto w różnych "spolszczonych" odmianach...o migdałach też do tej pory nie pomyślałam, na pewno skorzystam z pomysłu- dziękuję.
Katarzyna47 21.08.2012 21:40
Zawsze sosy pesto maja w składzie pestki pinii. Okropnie to jest drogie. Nie pomyślałam o migdałach jako zamienniku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak