Pesto bazyliowo - migdałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • olej z pestek winogron

    dowoli
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do moździerza (jeśli nie masz to do blendera) włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając po trochu oleju z pestek winogron, tak na wyczucie, by sos był gesty, ale też lekko płynny. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Gotowy sos możemy przechowywacz dość długo w lodówce w słoiczku i użyć kiedy będzie nam potrzebny.

Polecam do dań makaronowych. W kolejnych postach ukażą się przepisy z użyciem sosu pesto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 19.10.2012 08:08
Świetne, jestem miłośnikiem domowego pesto w różnych "spolszczonych" odmianach...o migdałach też do tej pory nie pomyślałam, na pewno skorzystam z pomysłu- dziękuję.
Katarzyna47 21.08.2012 21:40
Zawsze sosy pesto maja w składzie pestki pinii. Okropnie to jest drogie. Nie pomyślałam o migdałach jako zamienniku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat