Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzeszki pini (prażone)
czosnek
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz
parmezan

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto

Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy.
Następnie starty ser parmezan i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą.
Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 25.10.2012 16:53
fajne
gusia1000 31.08.2012 19:53
warto robić je.
adelajda 20.08.2012 08:27
zawsze kupuję ale teraz zrobię !
parysek10 10.08.2012 12:35
bardzo lubię pesto
Lukrecja29 10.08.2012 11:29
Kurcze i pomyśleć ze nigdy nie jadłam pesto a tak lubie bazylie... wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak