Przepis i sposób przygotowania na: Penne zapiekane ze szpinakiem, kurkami i suszonymi pomidorami w sosie beszamelowym
1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy łyżkę zalewy z suszonych pomidorów i liście szpinaku (u mnie mrożone) i wszystko razem dusimy do momentu rozmrożenia szpinaku, czasem mieszając. Gotowe przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Kotlety z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Do farszu dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz pokrojony drobno czosnek, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy go solą i pieprzem. Do szpinaku dodajemy ciepły makaron i całość dokładnie mieszamy. Kurki przesmażamy chwilę na patleni, by się odmroziły.
SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką). Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
Duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy połowę makaronu. Następnie rozkładamy kurki, polewamy połową sosu beszamelowego i wykładamy pozostały makaron. Na całość wylewamy resztę sosu beszamelowego, rozsmarowujemy go i układamy na nim pokrojony w kostkę żółty ser.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut (bez termoobiegu).