Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
makaron penne
300 gramów -
oliwa z suszonych pomidorów
3-4 łyżki -
czosnek
4 ząbki -
cebula czerwona
2 sztuki -
cebula biała
1 sztuka -
pieczarki
500 gramów -
fasolka szparagowa
300 gramów -
pomidory suszone Smak
10-12 sztuk -
bazylia świeża
2 garście (listków) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Makaron penne znany jest z kuchni włoskiej, najczęściej wykorzystywany jest do dań obiadowych, których przygotowanie nie jest skomplikowane. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak go przyrządzić, to zapraszam na przepis!
- makaron penne
- suszone pomidory
- pomysł na obiad
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. W woku lub dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaża cebulę (białą i czerwoną) pokrojoną w plasterki. Jak cebula lekko się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Smaż ok. 10-15 minut, często mieszając, żeby grzyby się nie przypaliły.
3. Fasolkę szparagową zblanszuj i odcedź. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Fasolkę i pomidory dodaj do grzybów i dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut.
4. Na koniec dodaj ugotowany, gorący, odsączony makaron i posiekane listki bazylii.
5. Duś całość ok. 3 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem i podajemy.
Pyszny obiad gotowy! Makaron penne to uniwersalny włoski przysmak, który nie tylko sprawdzi się jako baza do obiadu, ale również do sałatek czy zapiekanek.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)