Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z cukinią

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 300 g
oliwa 1 łyż.
cukinia 3 szt.
ser pleśniowy 1/2 kostki
natka pietruszki 1,5 szkl.
tymianek 2 łyż.
parmezan starty 1/2 szkl.
oliwa 1/2 szkl.
orzechy włoskie 1/2 szkl.
czosnek 1 ząbek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z cukinią

Kroki postępowania

1
Makaron penne gotuję w osolonym wrzątku al dente. Cukinię obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę, przekładam ją do rondla z łyżką oleju, duszę aż zmięknie. Wtedy dodaję ser pleśniowy pokrojony na kawałeczki i całość duszę, aż się ser rozpuści. Następnie dodaję posiekaną natkę pietruszki, tymianek, starty parmezan, prażone posiekane orzechy i rozdrobniony czosnek.
Krok 1 - Penne z cukinią foto
2
Całość miksuję za pomocą blendera. Stopniowo dolewam oliwę do sosu. Na koniec doprawiam sos solą i pieprzem. Ugotowany, ciepły makaron łączę z sosem.
Krok 2 - Penne z cukinią foto
3
Przekładam na ogrzane talerze, a wierzch posypuję startym żółtym serem. Od razu podaję.
Krok 3 - Penne z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 17.09.2013 18:20
fajny makaron
Kuchareczka2 18.04.2013 20:06
wyśmienity obiadek
Botwinka 17.10.2012 18:59
super,uwielbiam cukinię
Misiabe 17.10.2012 16:56
ależ apetyczne!
Lemon 17.10.2012 11:14
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak